marți, 17 aprilie 2012

Veronika se hotaraste sa moara - Paulo Coelho

marți, 17 aprilie 2012
"Toti, intr-un fel sau altul, suntem nebuni."


Titlul: Veronika se hotaraste sa moara
Autorul: Paulo Coelho
Anul aparitiei: 2008
Descrierea:
Veronika pare sa aiba tot ce si-ar putea dori. Frecventeaza localuri de noapte cunoscute, intalneste barbati atragatori, si totusi nu e fericita. Ceva lipseste in viata ei. Iata de ce, in dimineata zilei de 11 noiembrie 1997, Veronika se hotaraste sa moara. Dupa ce ia o supradoza, i se spune ca nu mai are de trait decat cateva zile. Romanul o urmareste pe parcursul acestor zile intense in care, spre surprinderea ei, se trezeste atrasa in lumea inchisa a spitalului in care se afla. In aceasta stare de surescitare, ea descopera lucruri pe care nu-si permisese de fapt sa le simta niciodata: ura, teama, curiozitate, dragoste – pana si implinirea sexuala. Experientele ei o fac treptat sa realizeze ca fiecare secunda a existentei este o alegere intre viata si moarte.

Cartea lui Paulo Coelho vorbeste despre cei care nu intra in tiparele considerate normale de catre societate. Vorbeste despre nebunie si despre nevoia de a descoperi un alt mod de viata a acelor oameni care se confrunta cu prejudecatile celorlalti fiindca gandesc diferit.
Din punctul meu de vedere: Cartea surprinde tentativa esuata a unei tinere pe nume Veronika de a se sinucide mai degraba din cauza monotoniei, plictiselii decat dintr-un motiv bine intemeiat. Dupa supradoza de medicamente, ea intra in coma si se trezeste in salonul unui sanatoriu unde medicul o anunta ca mai are de trait doar cateva zile.Reactia tinerei la aceasta veste mi se pare oarecum normala: in prima faza a avut comportamentul unei persoane care se da batuta, conformandu-se cu faptul ca inima ei va inceta sa mai bata in scurt timp... Mai apoi realizeaza cat mai are de trait si cate lucruri nu a facut pana acum din diferite motive (morale) si "isi ia lumea in cap": evadeaza de la sanatoriu, este sedata de fiecare data cand face cate o criza, are o relatie cu unul din pacienti... Se imprieteneste cu o alta "nebuna" care ii explica modul in care stau lucrurile in sanatoriul Villete, cum acolo ajung persoanele care se satura sa plateasca taxe, cat de liberi se simt cu totii acolo facand absolut tot ceea ce doresc fara ca cei din jur sa ii judece, cum isi petrec timpul liber ascultand povestile de viata ale altora, jucand carti, citind sau cantand la pian. Toate aceste ultime zile din viata Veronikai decurg in felul acesta, iar in ceea ce se presupunea a fi ultima zi in care va mai fi in viata, tanara fuge din sanatoriu impreuna cu Eduard, pacientul cu care avea o relatie, si cutreiera campiile adormind la un moment dat unul in bratele celuilalt, ea stiind ca nu se va mai trezi.
Finalul este surprinzator...Imi place modul in care Veronika isi traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima si se bucura de tot ceea ce nu si-a permis niciodata. Mi-as dori sa existe un astfel de "sanatoriu" in care sa nu conteze absolut nimic si sa poti face orice pentru a te simti bine. 

Recomand cartea tuturor celor care vor sa experimenteze viata dintr-un sanatoriu, viata din momentul in care afla ca zilele ii sunt numarate pe degete, viata pe care nu si-o permit considerand ca "nu este moral", celor care nu au indraznit niciodata sa isi intreaca limitele!!!

Ce nota i-as da?  5/5  datorita sentimentului pe care il ai cand citesti si ultima pagina a cartii...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Even More ◄Design by Pocket, BlogBulk Blogger Templates